Greystone Crest Kitchen

2017 Alabama Remodeling Excellence Awards - Winner: Kitchens over $80,000

This owner wanted his kitchen to take advantage of the large windows and stunning views by being designed with a more open and airy feel. The current kitchen didn't flow well and it was awkward to entertain in. The design called for the pantry that was located around a corner in a hallway to be relocated into a scullery with cabinetry and a coffee bar. By relocating and separating the built in Viking refrigerators, a natural pathway was created into the scullery just off the island. This location made it much more accessible and allowed for needed storage for entertaining. The island was reconfigured to take advantage of prep areas but also provide a large space for food to be served during parties.

Dual Viking dishwashers are house in the island along with the sink and a separate prep sink near the refrigerators. The corner hood and cooktop were relocated to provide a statement piece at the center of the kitchen and are flanked by towers at each side. A decorative marble mosaic backsplash highlights this area and reflects the natural light from the windows while allowing the custom hood to be the focal piece. A quartzite called White Macubus was used throughout for the countertops with a mitered, stacked edge on the island. The eat in area's tray ceiling was softened by the use of nickel gap tongue and groove and painted white to draw the light into the space. The result of this kitchen remodel is a look that reflects the owner's personality and the function required to make entertaining a breeze.

Challenges & Obstacles

Due to the fact that this house was built on a slab and had radiant heated floors throughout, much thought had to go into the design and planning stages of this remodel in order to avoid cutting into the slab. All of the plumbing and electrical in the island was installed in the slab so strategic pockets and chases had to be created in the cabinetry to utilize the existing set up. This home was also located on a large hill with a steep driveway. All of the cabinetry had to be delivered to the street and then individually loaded into trucks to be delivered to the house.

Plan your remodel today!

Learn more about our process, get home inspiration,
and find tips for your next renovation.

Get our Project Workbook by mail
twittertubVector Smart Object5searchinstagramhouzzhanging-lightfacebookdollar-circledocumentscontractclosecheck-listarrow-uparrow-rightarrow-leftarrow-down